“The cure for anything is salt water: sweat, tears or the sea, aldus Karen Blixen, schrijfster van het boek ‘Out of Africa’. Ik gebruik deze quote niet voor niets op mijn website. Water heeft een enorme helende kracht. Daarom voelen mensen zich zo aangetrokken tot water. Of dat nu een meer, beekje, rivier of de zee is. Water geeft energie én ontspant.


Water verlaagt je hartslag en bloeddruk

De liefde voor water gaat zelfs zo ver dat mensen die in de buurt van water wonen, zich gelukkiger voelen in vergelijking tot mensen die dat niet doen. Het zien van water verlaagt je hartslag en bloeddruk. Alleen al het zien van water geeft een relaxt gevoel. Water is goed voor lichaam én geest.

Hoe kan dat nou? 

Water is een essentieel onderdeel van het leven. De aarde bestaat voor het overgrote deel uit water. Net als ons lichaam. Wist je dat mensen voor zo’n 70-80% uit water bestaan? Water is dus zeer bepalend voor ons welzijn. Niet gek dus als we water zien, dat we tot rust komen. Het is alsof ons lichaam, ons systeem, water herkent. 


Water laat je ontspannen én dieper slapen

Het gevoel van water zorgt voor minder prikkels. En geeft een zeldzaam gevoel van eenzaamheid, maar dan op een positieve manier. Noem het ontprikkelen of onthaasten. Het komt neer op ontspannen. En dat doe je bij, op en in het water. Uit onderzoek blijkt dat het geluid van stromend water een afremmende werking heeft op je hersenen. Dat samen met het kijken naar water activeert je parasympathische zenuwstelsel; het deel van je hersenen wat helpt te vertragen en ontspannen. Ga je naar zee? Dan ervaar je een dubbele portie hiervan. Het geluid van de golven in de zee, wat zich blijft herhalen, is te vergelijken met in- en uitademen. De afwisseling van water dat het strand op rolt en weer terugtrekt. Als geven en nemen. Komen en gaan.

Wist je dat door naar stromend water te luisteren dat je makkelijk(er) in slaap valt? Daarom geven mijn klanten de dag na een supcoaching sessie vaak aan dat ze heerlijk en ook diep(er dan ze normaal ervaren) hebben geslapen.


Natuur en water verminderen stress

Verschillende wetenschappelijke experimenten geven aan dat mensen minder stress ervaren in de natuur. Zelfs bij alleen het zien van een mooie natuurfoto. Hoe meer water op de foto’s te zien is, hoe lager de stress werd gemeten. Werk je op kantoor? Stel dan een natuurfoto met water in als achtergrond op je computer / laptop en/of mobiele telefoon. Of hang een of meerdere mooie foto’s aan de wand. Of behang een hele wand met een natuurfoto. Het haalt het niet bij echt in de natuur zijn, maar toch, alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen toch? 😉


Water als de stuwende kracht van de natuur

Niet alleen wij mensen, maar ook de aarde bestaat voor 70% uit water. Al het leven komt voort uit water. Water is heel belangrijk voor alle processen in en om ons heen. Is er geen water? Dan is er ook geen oogst. En voor ons als mensen geldt, zonder water is er geen afvoer, geen reiniging. Te weinig water geeft hoofdpijn en vermindert je concentratievermogen en op lange termijn maakt het je ziek en zwak. Als je kijkt naar de flow en de cyclus van water, dan zie je dat die nooit stopt en er niets verloren gaat. Zonder water, geen flow. Ofwel water = flow.

“We weten dat we altijd weer boven water komen
en nieuwe kansen krijgen, zelfs al zijn we nog zo diep gezonken”


Je voelt het aan je water

Je kent het gezegde ‘iets aan je water voelen’ vast wel. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Voor mij staat het voor intuïtie, een onderbuikgevoel of een voorgevoel, zonder het te verklaren met je hoofd.

Het doet mij denken aan een Japanse onderzoeker Dr. Masaru Emoto die onderzoek heeft gedaan naar water en de reacties hiervan. Hij stelde water bloot aan een specifieke prikkel (muziek of een woord) en vroor het in, waardoor er waterkristallen vormden. Hij ontdekte dat invloeden van buitenaf, zoals geluid, invloed hadden op het water. Prikkels met een positieve trilling (zoals liefdevolle woorden over liefde en dankbaarheid) gaven prachtige waterkristallen, in tegenstelling tot prikkels (zoals negatieve woorden) met een negatieve trilling.

Lees er alles over in zijn onderzoeken.


“Water is als een spiegel van de ziel”

Zijn conclusie is dat water in staat is om informatie te kopiëren en te herinneren. Kortom: water wéét! Bijzonder he?! “Je voelt het aan je water” is dus eigenlijk jouw heldere weten, vanuit (het water in) jouw lichaam.


Voel je gedragen door water

Water draagt je lichaam als het ware, je voelt je (meer) gewichtsloos en je kunt makkelijker bewegen als je in het water bent. Als het even kan, zoek natuurwater op: ga zwemmen, suppen en lig maar lekker languit. Op of in het water. Je kunt natuurlijk ook naar het zwembad of sauna om lekker te dobberen. Of lekker thuis in je bad, dobber zoveel als je kunt!


De blauwe kleur van water

Wist je dat de meeste mensen de kleur blauw associëren met kalmte en vredigheid? Daarom werkt staren naar de zee – of ander blauw natuurwater – meditatief en helpt je om rustig te worden. Heb je inspiratie nodig? Plan dan een dagje naar het strand. Het schijnt dat het blauw van de zee ook een boost van creativiteit kan geven.


Laat het stromen: let it go, let it flow

Ben jij iemand die dingen vaak beredeneert? Maar merk je dat je bepaalde antwoorden niet in je hoofd niet kunt vinden? Dan kan het zijn dat je ‘vast’ kom te zitten in een zee van gedachten en overtuigingen. Dan is het zó fijn en belangrijk om (weer) contact te maken met je lichaam. Uit je hoofd, terug in verbinding met je lichaam – én je gevoel. Je bent namelijk geen wandelend hoofd. Laat het maar stromen. Je energie, je emoties. Als je letterlijk de behoefte voelt om te huilen, doe dat dan. Mij helpt het op zo’n moment ook om letterlijk in beweging te komen; wandelen en natuurlijk suppen. Laat de boel maar even lekker de boel. Let it go, let it flow!