De lessen van 1 jaar ondernemen

Exact een jaar geleden stapte ik op 22-2 om 11:11 uur (ik verzin het niet ????) het kantoor van de Kamer van Koophandel binnen. Een goed half uur later stond ik buiten met bewijs van inschrijving in handen: ik was officieel ondernemer! ????

Geen idee wat me te wachten stond

Oh boy, had ik geen idee wat me te wachten stond haha ???? Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik voor mezelf zou beginnen, had ik je vierkant uitgelachen. Ik die risico’s uit de weg ging en (achteraf gezien) veel vanuit angst handelde. Wat een bevrijding om die beperkende gedachten en overtuigingen onder de loep te nemen en (voor een groot deel) van me af te schudden.

Hell of a ride

Wow, wat een jaar is het geweest! A hell of a ride! ???? Waarin ik mijn droom werkelijkheid heb gemaakt als Supcoach en als tekstschrijver. Het jaar waarin ik mijn allereerste klant mee het water op mocht nemen en begeleiden naar meer rust en ontspanning ????‍♀️ Op een speelse, plezierige manier. Daar geloof ik in. Niet de zwaarte van een probleem induiken, maar kijken naar wat WEL kan. Het jaar waarin ik heb mogen ervaren dat mijn idee levensvatbaar is en aanslaat. Mensen zitten te wachten op mijn manier van coachen. Met als bevestiging hiervan een mooi artikel in de krant ????

Dankbaar

Ik ben zoooo dankbaar voor alle geweldige mensen die ik het water op heb mogen nemen. Dank voor jullie openheid en vertrouwen! ❤️ Als tekstschrijver mag ik samenwerken met hele mooie, inspirerende mensen, waaronder Mike Verest & Gretta Adriana van Leefbewust.nu en Arthur Zegveld van Met Open Hart. Ik leer zoveel van en met jullie! Dankbaar dat jullie op mijn pad zijn gekomen ????

Angst voor tekort

Het was ook het jaar waarin ik mijn angsten, met name voor tekort (op financieel gebied) flink tegenkwam. Na een investering in een reis die anders uitpakte, daar redelijk vermoeid van thuiskwam, opdrachten die niet door gingen, financiële tegenvallers en ik eigenlijk een jaar niet echt vakantie heb gehad, voelde ik dat die angst me zo nu en dan te pakken had. Ook een bankrekening die steeds verder richting de 0 kroop, droeg daar aan bij. Met vlagen zat ik met samengeknepen billen en dacht ik: “Waar ben ik aan begonnen? Waarom was ik niet gewoon tevreden met een kantoorbaan?” ????‍♀️ Nu weet ik dat de angst sprak. Op die momenten schreef ik sollicitatiebrieven, op functies voor 2-3 dagen. Nergens werd ik uitgenodigd. Bijzonder. Vroeger lukte het me altijd om ergens aan tafel te komen. Aan mijn brieven kon het niet liggen.

Flinke test

Het was een test. Om te zien hoe graag ik dit echt wilde. Je wilde toch ondernemen Paula? Eens kijken uit welk hout je gesneden bent. Ik wist wel dat ik een doorzetter was, maar dit jaar heeft me dat ECHT laten zien. Nog meer vertrouwen en in overgave gaan, was wat ik had te leren ✨ Bij iedere afwijzing – op sollicitatiebrieven die ik verstuurde, op voorstellen voor samenwerking – rechtte ik mijn rug. Ik probeerde opnieuw of ik liet het gaan. Ik kwam erachter dat nee vaak niet nu betekende. Op een later moment werd het soms toch een ja. En als het toch nee bleef, pastte het uiteindelijk ook niet. Mooi om dat achteraf te zien..

It’s all about mindset

Ik heb geleerd over mindset ???? Wat je denkt dat creëer je. Focus je op tekort en ellende, dan maak je dat groter en krijg je er meer van in je leven. Stem je af op plezier en overvloed, dan komt dat naar je toe. Afgelopen jaar heb ik dit mogen ervaren, zoals het winnen van een ticket voor een event van 365 dagen Succesvol, huis oppassen in Haarlem zodat ik toch nog een beetje vakantie had, gratis visitekaartjes en zo heb ik nog een paar mooie voorbeelden (waar ik nu niet op kom).

Are you willing to eat the shit hamburger?

“Are you willing to eat the shit hamburger?” ???? Een zin uit een boek die me altijd is bijgebleven, kwam regelmatig voorbij afgelopen jaar. Elke baan heeft wel iets wat niet fijn of leuk is. Ik vind suppen geweldig, maar eerlijk is eerlijk die boards oppompen kwam me soms de strot uit Maar als je iets doet waar je hart sneller van gaat kloppen, ben je bereid om die ‘shit hamburger’ te eten. Je weet en voelt waar je het voor doet. Eenmaal op het water, was het het allemaal waard.

  • Trouw blijven aan mezelf
  • M’n doel voor ogen houden
  • Vertrouwen
  • Met focus en discipline werken
  • Kiezen voor liefde boven angst (‘Feel the fear and do it anyway’ is niet voor niets een van mijn lijfspreuken)

Dat is wat ik (nog meer) geleerd heb afgelopen jaar.

Van hard naar hart werken

Keer op keer, op keer. Op het moment dat ik het financieel zwaar had, besloot ik 10 dagen Vipassana te doen. Niet echt een moment om achterover te hangen zou je denken. Juist wel, weet ik nu. Ik had tot die tijd keihard gewerkt, het was tijd om naar binnen te keren. Van HARD ???? naar HART ❤️ werken. Ik voelde dat ik dit te doen had. Ongeacht die angst voor een lege bankrekening en niet genoeg geld te hebben. Ergens had ik het vertrouwen dat er voor me gezorgd zou worden.

Hulp uit onverwachte hoek

En dat klopte. Want ik kreeg ongevraagd hulp van mensen. Zo kwam er vanuit onverwachte hoek de vraag of ik een krantenartikel wilde schrijven. Vrienden boden me aan geld te lenen (wat ik tot op de dag van vandaag Godszijdank niet heb hoeven doen), waar ik bij mocht eten, waar ik kleding van kreeg, die een kaartje voor een feestje betaalde zodat ik weer eens lekker kon dansen, me meenamen voor een dagje sauna om te ontspannen.

Wat ben ik dankbaar voor al die lieve, prachtige mensen om me heen. Die me hebben gesteund door dik en dun. Zonder hen was ik niet zover gekomen.

Leren ontvangen

Ik heb leren ontvangen. Man, wat was ik daar slecht in. In m’n eentje ploeteren, is waar ik vandaan kom, maar die tijd is voorbij. “Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen” heb ik in de praktijk mogen ervaren. Ontvangen is een ontwikkelpunt, maar het gaat me steeds beter af. En wat is het fijn om te mogen ontvangen. Om me (af en toe) gedragen te voelen. En vooral, wat kan ik mezelf goed dragen tegenwoordig.

Overvloed

Op het moment dat je weinig hebt, waardeer je steeds meer wat er WEL is. En er is zoooveel om dankbaar voor te zijn. En je hebt zo weinig nodig. Marktplaats werd m’n favoriete website waar ik spullen verkocht die ik al tijden niet gebruikte. Ik genoot van avondjes (alleen) thuis op de bank en ben zo dankbaar voor het huis waar ik woon, waar de verwarming het doet. Waar ik warm stromend water heb. Van die heerlijke chocoladereep ???? van maar 50 cent bij de Action, wauw! Je wordt er ook heel creatief van. Met minder middelen maak je soms meer mogelijk. Ook, in ogenschijnlijke mindere momenten is het plezier te vinden. Geluk zit echt in de kleine dingen.

Keuzes maken

Ik heb geleerd te kiezen. Nee te zeggen tegen dat wat niet klopte en ja tegen dat wel ik wel wilde. Ik heb de bevrijding mogen ervaren van hoe minder keuze er is, hoe minder je nodig hebt. Op het moment dat ik weinig financiële ruimte had, ging ik nog meer in overgave. En zag ik wat er WEL was. Ik ben er. Dat is genoeg. Ik hoef niet continue afleiding te zoeken in de buitenwereld. Wat een rijkdom. Wat een geschenk ????

Geld is energie

Elke euro die binnenkomt, heb ik eigenhandig verdiend. Heb ik mijn energie in gestopt. Voor elke euro ben ik zo dankbaar! Dat voelde ik helemaal op die moeilijke momenten. Iedere cent, iedere euro doet er toe. Vroeger realiseerde ik me dat niet. Nu wel.

1 jaar ondernemen
1 jaar van freelance opdrachten
1 jaar zonder vaste baan
1 jaar in vrijheid leven en werken

Wat ben ik blij dat ik niet ergens in vaste dienst ben gaan werken. Dat ik die test heb doorstaan. Ik sta nog steeds. En hoe! Zoveel wijzer, krachtiger en liefdevoller.

Milde ogen

Met steeds mildere ogen ???? kijk ik naar mezelf (en naar anderen). Waar ik me vroeger liet tegenhouden door mijn perfectionisme (ik noem het ook wel perfectioNIKSme), doe ik nu gewoon. Van uitsteller naar aansteller: doen ipv uitstellen. En dat zonder te klagen 😉 Ik maak fouten. En ik sta weer op. Ik leer. En ik ga door.

Kwetsbaarheid is kracht

Alles samenvattend heb ik geleerd over liefde ❤️ Mezelf lief te hebben. Wat ben ik trots op mezelf, waar ik nu sta. Wetende waar ik vandaan kom. Dat bange, verlegen en gevoelige meisje wat zoveel heeft meegemaakt, wat vroeger letterlijk achter de bank zat op verjaardagsfeestjes is uitgegroeid tot een volwassen vrouw. Die zichzelf steeds meer (in al haar kwetsbaarheid en kracht) durft te laten zien. Die nu staat te zingen op een podium! ????

Nieuw jaar vol kansen

En wat kijk ik uit naar een nieuw jaar vol nieuwe kansen! Mooie events die eraan komen, zoals LiefdesSUP, mediteren op het water en mogelijke samenwerkingen. Ooooohh, ik heb er zooooo’n zin in! ????


Delen in vreugde

maak kans op een gratis online coaching sessie!

Lang verhaal kort. Je begrijpt: vandaag is het feest! ????

Als je dan toch tot hier gekomen bent met lezen… proost je mee? Virtuele champagne voor jou! ???? Graag deel ik mijn feestvreugde en inzichten met jou.

Herken je het een en ander van waar ik doorheen ben gegaan in je eigen leven? En kies jij voor wat je werkelijk wilt? Mocht je dit niet nog niet (vol overgave) doen: ik gun het jou zo. Om te leven vanuit vertrouwen in plaats van angst. Laat alle verwachtingen los en ga DOEN wat je te doen hebt. De wereld wacht op jou! ????

Ik zeg altijd: als ik het kan, kun jij het ook. Echt!

Durf te investeren. In je dromen. In jezelf.
Hier help ik je graag bij.

→ Laat je je vaker dan je zou willen, leiden door angst?
→ Loop je vast op je werk en/of in je liefdesleven?
→ Zit je veel in je hoofd en kun je moeilijk ontspannen?
→ Ben je (hoog)gevoelig en weet je niet hoe hier meer om te gaan?
→ Wil je meer balans in je leven?
→ Kom je maar niet van je onzekerheid af?
→ Voel je je (soms) eenzaam en heb je behoefte aan een luisterend oor?
→ Wil je ook voor jezelf beginnen, maar houd iets je tegen?

Of is er iets anders, waar ik je bij kan helpen?

Deel mijn aanbod op social media

✨ Dan heb ik nu een TE gek aanbod voor jou! ✨

Op dit moment heb ik plek voor 3 mensen voor een online 1 op 1 coachingssessie van 1 uur (twv €75,-). Dit brengt je o.a.:

  • Een eerste stap richting het leven wat je wilt
  • Inzichten
  • Handvatten
  • Meer ontspanning

Omdat Supcoach vandaag 1 jaar bestaat, bied ik dit eenmalig GRATIS aan! Benieuwd hoe zo’n sessie werkt? Kijk dan op www.supcoach.nl/online-coaching.

???? Wil je kans maken? Like, deel en reageer op mijn Facebook, Instagram of LinkedIn bericht (een van deze kanalen is prima, alledrie mag ook als je meer kans wilt maken).

Op 1 maart maak ik de winnaars bekend.

Liefs, Paula

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.