Deze week is er extra aandacht voor beroepsziekte nummer 1 tijdens de Week van de Werkstress. De focus ligt op het voorkomen van werkstress en het vergroten van werkplezier. Graag deel ik tips met je om bewust te worden van werkstress, zodat je spanningen, stress, burn-out of andere klachten voorkomt of vermindert.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1

Stress op het werk is tegenwoordig beroepsziekte nummer 1. Meer en meer mensen raken burn-out of krijgen andere werkgerelateerde klachten door verschillende oorzaken. Het is belangrijk werkstress bespreekbaar te maken. Hoe eerder je erover praat met je partner, vrienden, familie en op het werk, des te groter de kans dat je erger voorkomt.

Wil je weten hoe het staat met jouw werkstress? Kijk op Check je werkstress.


Maak werkstress bespreekbaar in je omgeving, zo voorkom je ergere klachten zoals burn-out

Tips voor minder werkstress en meer werkplezier

Wist je dat als je uit je concentratie wordt gehaald, door een bericht, telefoontje of iemand die je aanspreekt, het gemiddeld 20 minuten duurt voordat je weer volledig je focus terug hebt? Dat is best lang! En we worden regelmatig op een dag ‘gestoord’ door dit soort onderbrekingen.

Hoe ga je hier nu slim mee om? Hoe zorg je voor meer rust en ontspanning? En dat je werk weer leuk wordt of blijft? Hieronder een aantal tips:

1. Voordat je je werkdag begint, check bewust in op je werkplek. Hoe voelt je lijf (op je stoel)? Doe een korte bodyscan, zodat je helemaal aanwezig en bij jezelf bent voordat anderen van alles van je willen en vragen. Scheelt de helft!

2. Zet je telefoon vaker op stil of vliegtuigmodus gedurende je werkdag. En draai je telefoonscherm naar beneden. Zo kom je niet in de verleiding om steeds op je telefoon te kijken.

3. Beantwoord je e-mail op bepaalde tijdstippen op een dag en zet je mailprogramma in de tussentijd uit, zodat je niet steeds gestoord wordt en je focus verliest.

4. Als je het niet nodig hebt voor je werk, log dan niet in op social media tijdens werktijd. Dit is de grootste afleider die er is. Voor je het weet wordt je meegezogen en zit je kattenfilmpjes te bekijken in plaats van aan die ene belangrijke opdracht te werken. Er zijn apps die je kunt installeren op je telefoon en pc mocht je toch in de verleiding komen en je dit wilt voorkomen.

5. Vraag die ene collega / klant die om de haverklap belt – of aan je bureau staat – of hij/zij de vraag per e-mail naar je kan versturen. Zo creëer je tijd en ruimte om er naar te kijken en leer je diegene dat hij/zij niet meteen een reactie hoeft te verwachten.

6. Werk je parttime of als zelfstandige? Zet in je e-mailhandtekening wanneer je werkt en/of binnen hoeveel dagen je reageert. Geef ook aan als mensen je direct nodig hebben dat ze je beter kunnen bellen. Je hoeft niet meteen te reageren, geef jezelf tijd hierin.


Reageer op bepaalde tijdstippen op een dag op e-mail en appjes. Zet e-mail en telefoon tussendoor uit.

7. We bewegen met z’n allen structureel te weinig. Heb je een zittend beroep? Zorg voor voldoende beweging op een dag. Zit niet uren achter elkaar op je stoel (achter je computer). We zijn niet gemaakt om alleen maar te zitten. Haal elk uur wat te drinken voor jezelf (en je collega’s) en ga lekker een half uur buiten wandelen in de pauze. Wil je eraan herinnerd worden om te bewegen? Zet een wekkertje of ga bijvoorbeeld naar Tomato-timer.com of Break Timer waar je een eenvoudige timer vindt die je direct kunt starten.

8. Zorg ook voor voldoende beweging buiten het werk om. Het is goed voor je lichaam en geest om te bewegen. Je laat de zorgen van de dag achter je en je werkt aan een gezond lichaam. Ga wandelen of hardlopen in de natuur, leef je uit op een bokszak, dans het van je af of ga lekker suppen en laat je kalmeren door het water.

9. Geef complimenten aan collega’s. Niet alleen zij worden er blij van, maar jij ook! En wie weet krijg je nog wel een compliment terug ook (hoewel je het daar niet voor moet doen natuurlijk ;))

10. Vier je successen! We staan vaker stil bij wat niet goed gaat in plaats van wat wel goed gaat. Heb je een project of opdracht goed afgerond? Vier het (met je collega’s, vrienden of partner)!

11. Neem thuis rust en doe leuke dingen (met collega’s). Zorg dat je niet alleen maar bezig bent met je werk. En plan niet alles vol, zo houd je ruimte voor spontane dingen. Ben je gek op muziek? Ga naar een fijn concert. Een dagje sauna doet ook wonderen, daarbij is afwisseling tussen warmte en kou onwijs goed voor je lichaam. Of lees een fijn boek thuis op de bank of in een gezellig koffietentje. Neem jezelf (en anderen) lekker mee uit.

12. Eet en drink gezond. Van koolhydraat- en suikerrijk voedsel krijg je snelle pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor raakt je energieniveau uit balans. Eet gezonde vetten, zoals avocado en kokosolie in plaats van snelle, bewerkte suikers. En laat die suikerhoudende drankjes zoals cola zoveel mogelijk staan. Wil je hier meer over weten? Lees meer in dit artikel.

Hulp bij balans in je werk en privéleven

Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoeveel werkstress en werkplezier jij ervaart. Merk je dat je vaker gespannen of gestresst bent dan je zou willen? Hoe ga je hier mee om? Ik hoor het graag! Laat je een reactie achter? 


Ondersteuning

Heb je bovenstaande tips toegepast en loop je nog steeds vast? Of lukt het je niet om ze te integreren in je leven? Misschien is het een idee om hier eens naar te kijken. Ik kijk graag met je mee waar je tegenaan loopt in een online coachingssessie. Zit je veel in je hoofd en beweeg je (stiekem) te weinig? Of ben je op zoek naar meer balans in je leven, zowel in werk als privé? Dan is een supcoaching sessie op het water iets voor jou. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?